top of page

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA HERŞEY İÇİN : 4 SORU





Soru 1 : MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ bilgisayar, yazılım, makine, elektrik-elektronik mühendisliklerinin birleşimi olarak biliniyor , siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Cevap 1 :

Evet bu soru onlarca defa karşıma çıkmıştır. Ben bu soruyu şöyle cevaplamak istiyorum. MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ okuyan bir öğrenci ;

- Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde anlatılan bazı meslek derslerini görecektir.

- Makine Mühendisliğinde anlatılan bazı meslek derslerini görecektir.

- Bilgisayar mühendisliği bölümünde anlatılan bazı meslek derslerini görecektir.

Anlaşıldığı üzere her bölümün bazı meslek derslerini görüyoruz. Tamamını görmüyoruz. Fakat burada dikkat çekmek istediğim husus bu görmüş olduğumuz meslek dersleri 3 bölümünde gerçek hayatta en çok işine yarayacak meslek dersleridir.

Yani Anlatmak istediğim


MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ bölümünün derslerini belirler iken; Makine, Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Mühendisliğinin meslek derslerini bir süzgeçten geçirmişler ve gerçek iş hayatında en çok karşılaşacağımız konuları bize ders olarak vermişler. Bu gerçekten çok ama çok iyi bir şey.


Soru 2 : MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ bölümünde okumak ve mezun olmak zor mudur ?

Cevap 2:

Bir meslek lisesi mezunu olarak açıkçası ilk 2 yıl çok zorlandım. Çünkü ilk 2 yıl sadece fizik, kimya, matematik, İngilizce vb. gibi dersler gördük. Ve bu derslerde gerçekten çok zorlandığımı ifade etmem gerekiyor. Çünkü alıştığımız lise dersleri gibi değildi, çok daha derin ve çok daha mühendislik isteyen fizik, kimya ve matematik dersleri göstermişlerdi.

Ama unutulmamalı ki eğer herhangi bir mühendislik okuyacaksanız bu dersler 2 yıl boyunca uğraşmanız gereken dersler olacaktır. 3. Yılıma geçtiğimde artık meslek dersleri ve stajlar başlamıştı. İşte işin en zevkli ve en heyecan verici yeri başlamıştı.

Ben meslek lisesi mezunu olduğum için 3.sınıftan sonra o kadar rahat geçebildim ki dersleri , hem keyif almıştım hem yeni teknolojiler yeni mühendislikler öğrenmiştim. Tabi ki 3.sınıftan sonrası çok kolay demiyorum fakat aşırı derece zor da değil.

Şimdi size bardağa diğer taraftan bakmanızı sağlayacak bir örnek vereceğim; 3.sınıfta bir meslek dersimiz vardı. Dersin ağırlıklı konusu motorlar idi. Makinelerde kullanılan her çeşit motorların, karakterleri, se


çimi, onların çalıştırılması, hız kontrolleri vs. Bu dersten çok keyif alıyordum. Her girdiğimde yeni bir şey öğreniyordum. Fakat sürekli o dersin sınavlarından düşük not alıyordum. Çok zor bir dersti. 4. yılın sonunda tek ders sınavı ile zor bela geçtiğim bir ders oldu. Ama inanın bana en iyi öğrendiğim derslerden birisi oldu. Ve şu anda gerçek iş hayatımda bu derste öğrendiğim bilgilerin ekmeğini yiyorum. Çünkü işe ilk başladığım günden beri en çok ihtiyacım olan bilgiler bu ders ile verildi. Yani bir mühendislik okurken kaldığınız veya geçemediğiniz dersleri dert etmeyin, inanın bana daha çok öğreniyorsunuz ve mezun olduğunuzda faydasınız görüyorsunuz.


Soru 3 : Diğer mühendislikler ile MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ arasında en büyük fark sizce nedir ?

Cevap 3:

MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE anlatılan dersler 1.soruda bahsettiğim gibi bir süzgeçten geçirilmiş gibidir. Bu bağlamda Mekatronik mühendisliğinde göreceğiniz tüm dersler ve bilgilerin %90 ni gerçek iş hayatında karşınıza çıkacaktır. Diğer tüm mühendisliklerde bu oran %50nin üzerine çıkmayacaktır, buna emin olabilirsiniz.



Soru 4 : MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE mezun olduğumda nasıl bir işte çalışabilirim ?

Cevap 4 :

Mekatronik Mühendisliğinden mezun olan bir mühendisin 3 ana mühendislik dalında çalışma şansı vardır. Yalnız burada çok ama çok önemli olan bir konu bu 3 ana işlerden hangisinde çalışacağına 3. Sınıfta ilk stajına başlarken karar vermiş olması gerekmektedir. İlk staj yerini de bu bağlamda seçmelid


ir.

3 ana iş imkanına gelmeden önce bir ÜRETİMİN safhalarında kısaca bahsetmek istiyorum. Üretim kısa ve öz olarak 3 safhadan oluşur;

1. Üretim Öncesi Hazırlık Safhası: Her türlü fizibilite çalışmalarının yapıldığı, Projelendirme ve karar verme işlemlerinin yapıldığı, ARGE-ÜRGE işlemlerinin yürütüldüğü safhadır.

2. Üretim Safhası : Mekanik Üretimin , Elektrik ve otomasyon işlemlerinin yapıldığı safhadır.

3. Üretimin Sonrası Safhası : Bu safhada üretimi ve otomasyonu tamamlanmış bir makinenin test işlemleri, ve satış sonrası teknik servis yedek parça işlemleri yürütülür.


Gelelim mezun olduktan sonra çalışabileceğiniz bu 3 ana iş imkanlarına ;


1. OTOMASYON & YAZILIM ALANINDA ÇALIŞMAK ; Bu alanı tercih etmiş olan arkadaşımız 3. Sınıfta - ilk staj yerini mutlaka bu alanda seçmeli ve kendini bu alanda eğitmelidir. Bu alan kendi içerisinde Otomasyon ve Yazılım olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır.

a) Otomasyon alanında çalışmayı kafasına koymuş ve kendini geliştirmiş bir MEKATRONİK MÜHENDİSİ , Üretim safhasının en sonunda yer alacaktır. Yani mekanik olarak üretimi tamamlanmış bir makineye


otomasyon işlemlerini uygulayacak makineyi mekanik olarak üretmese bile ilk çalıştıran ve testini yapacak olan kişi olacaktır. Bu alanda çalışacak kişinin mutlaka yabancı dilini geliştirmiş olması gerekmektedir. Çok seyahat gerektiren bir alan olduğu unutulmamalıdır. Küçük bir tüyo verecek olursak bu alanda büyük paralar kazanabileceğinizi bilmenizi isterim.


b) Yazılım alanında çalışacak olan arkadaşlarımızın yelpazesi o kadar geniştir ki anlatmakla bitiremeyiz. Günümüzün en revaçta işlerinden olan Web tasarımcılığı, Kod yazma, Oyun programlama, Android programlar üretme, Sosyal medya işleri ile ilgili para kazanma , Google CEO işleri ile ilgilenme vs. gibi işlerin tamamı bu alanın içerisine girer. Bu alan gerçekten çok zor ama çok eğlenceli bir alandır. Yazılım mühendislerinin bu alanda çalışabilmeleri için 4 yıl eğitim aldığını ve pastanın büyük bölümünü onların aldığını düşünürsek Mekatronik Mühendisi olarak bu alanda çalışmak daha da zor olacaktır. Ama bu alanda çalışan arkadaşlarım olduğu için yazmak istedim. Bu alanın en güzel tarafı rahat bir çalışma ortamı hatta evde oturarak bile çalışabileceğiniz bir alan olmasıdır.


2. ÜRETİM MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞMAK ; Bu alanı tercih etmiş olan arkadaşımız mutlaka üretim yapılan bir yerde stajlarını seçmelidir. Ve bu yerde kendisi bir makine işçisi gibi çalışmalıdır. Tüm stajlarında makine üretiminin her alanında (kaynakhane, torna, freze, montaj hane, boyahane vb.) bulunmalı ve mümkünse bir işçi ve bir usta gibi çalışmalıdır. Bu alanı seçmiş olan bir mühendis altında çalışan personeller olacağını unutmamalıdır. Bu bağlamda yöneticilik vasıflarını geliştirmelidir. Üretimin kalitesinden doğrudan sorumludur. Üretimin hatasız olarak üretilmesinden doğrudan sorumludur. Bu alanda çalışacak arkadaşımız eğer yeni şeyler üretmeyi, bir demir


yığınını insanın hayatını kolaylaştıracak bir makineye çevirmeyi hayal ediyor ise , çok keyifli bir çalışma hayatı olacaktır.


3. ARGE-ÜRGE MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞMAK; Bu alanı tercih edecek olan arkadaşımız yine mutlaka stajını bu alanda seçmeli ve Ar-Ge ofislerinde staj yapmalıdır. Eğer bilgisayar başında , ofis ortamında bir mühendis olarak çalışmak istiyorsanız ve hayaliniz bu ise bu alan tam size göre. Bu alanı seçmeyi kafasına koyan arkadaşlarımız mutlaka üniversitede gösterilen çizim programlarına (Autocad-SolidWorks vb.) ağırlık vermesi gerekmektedir. Bu alan daha çok araştırmalar ile, çizimler ile, evraklar, raporlar ile çalışabileceğiniz ofis ortamında bir iş hayatı geçirebileceğiniz alandır.


Arkadaşlar umarım faydalı bilgiler verebilmişimdir. Keyifli günler diliyorum...


Comments


bottom of page